A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork(s) of the week #19: Ky Anderson – Collection of work

Het is niet altijd makkelijk om informatie te vinden van kunstenaars buiten Nederland en bij  Ky Anderson (1973) was dat ook weer het geval. Haar schilderijen en tekeningen kun je zo hier en daar , als je weet waar je moet zoeken wel vinden, maar achtergrond informatie is amper tot niet te vinden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er over haar werk geschreven kan worden.

 Ky Anderson is een schilder uit Brooklyn en heeft gestudeerd aan de Kansas City Art InstituteZij is zeker een van mijn favoriete schilders, niet omdat het nou met ongelooflijke skills geschilderd is, maar door de vrijheid die de schilderijen uitstralen. Haar abstracte, figuratief aandoende schilderijen lijken een eigen wereld weer te geven van vlakken, kleuren en abstracte vormen en dat alles in een organisch geheel.

 Haar schilderijen kan je eigenlijk ook niet individueel beschrijven omdat ze allemaal ontstaan uit- en door elkaar. Soms schildert ze aan 15 schilderijen te gelijk, waardoor ze een vergelijkend karakter krijgen. De schilderijen zijn de ene keer heel landschappelijk en de andere keer lijken het wel figuren die dansend over het doek gaan, toch blijven het abstracte schilderijen.

Dat is ook meteen het knappe vind ik, dat de frivoliteit en het enthousiasme waar zij mee schildert door het abstracte heen sijpelt. Dat het niet strak en keurig opgezet is, maar vanuit een losheid die plezier uitstraalt en dan toch niet de chaotisch wordt. Ondanks dat zijn het toch goed bedachte en stevige schilderijen waaraan je kunt zien dat ze weet wat ze wil en hoe ze dat vorm moet geven.

Ik laat nu ook niet maar één schilderij zien, maar een collectie van haar werken. Dit omdat haar werk het beste tot zijn recht komt als je ze in een hoeveelheid ziet.

Untitled

Ky Anderson – Collection of work, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 6, 2013 door .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: