A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the week #24: Anke Roder – Wind aan Zee

Anke Roder (1964) gebruikt een eeuwen oude techniek om haar schilderijen te maken. Deze techniek heet ‘encaustiek’ wat ‘inbranden’ betekent. Bij deze techniek gebruik je over het algemeen bijenwas die je verhit zodat het vloeibaar wordt en je het kan uitsmeren op de drager, in Roder’s geval houten panelen. Deze techniek werd al toegepast door de Grieken en Egyptenaren en werd terug gevonden op iconen en sarcofagen. Vandaag de dag wordt het veel gebruikt door hobbyisten en thuis knutsellaars om jaren ’70 aandoende postkaarten te maken waar je epileptische neigingen van krijgt.

 In Anke Roder’s geval uit deze techniek zich in ontzettend goede en mooie schilderijen. Zij gebruikt deze techniek ook echt als materiaal onderzoek. Ze schraapt en trekt dikke lagen was over elkaar heen, voegt kleuren toe, schraapt weer stukken weg en voegt ook regelmatig olieverf toe totdat er prachtige horizontale landschappen ontstaan. Dit zijn werken waar je kan zien dat zij de techniek tot in de puntjes beheerst, maar dat ze ook weet wat haar materiaal (aan)kan.

 Het knappe vind ik dat ze deze techniek, die opgegraven is uit oude Egyptische grafkamers en die nu “verheven” is tot het amateur knutsel niveau, heeft weten te gebruiken om autonome moderne schilderwerken te maken. Schilderijen die passen in de traditie van de fundamentele schilderkunst waarbij onderzoek naar materiaal centraal staat. Toch moet ik er wel bij zeggen dat ze niet echt een fundamenteel schilder is. Ze heeft wel het spitsvondige materiaalgebruik, maar ze past veel meer figuratie toe en haar oog voor detail is ongekend.

 Schilderijen waarbij verf afbeelding wordt en afbeelding weer verf, daar hou ik nou van en dat is iets wat bij de schilderijen van Anke Roder zeker gebeurd.

 Op foto is het uiteraard minder indrukwekkend, ik raad je aan om het eens in het echt te gaan bekijken. Museum van Bommel van Dam Venlo heeft werk van haar in de collectie en ze zit bij Jan van Hoof Galerie in ‘s-Hertogenbosch.

Anke Roder - Wind aan Zee 26 x 37 cm encaustiek en olieverf op houtAnke Roder – Wind aan Zee, encaustiek en olieverf, 26×37 cm, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op december 18, 2013 door .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: