A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the week #22: Toon Verhoef – No Title

Toon Verhoef (1946) de schilder van grote monumentale schilderijen (tegenwoordig maakt hij ook handzame formaten) behoeft geen introductie, maar misschien toch even een kleine recap.

Verhoef maakte furore in de jaren 80 en heeft tientallen jaren les gegeven bij ‘De Ateliers’ in Amsterdam. Geïnspireerd door grote jongens zoals; Frank Stella, Imi Knoebel en Robert Mangold, maakte hij grote fundamentele schilderijen vol met abstracte vormen die hij ontleent aan alledaagse voorwerpen. Dit soort werk maakt hij tot de dag van vandaag. In de loop der jaren ontwikkeld hij zijn schilder- en beeldtaal, ondanks dat het abstracte werken zijn die doen denken aan boven genoemde kunstenaars herken je meteen dat het een Toon Verhoef is.

Die herkenning komt denk ik deels door het concept waarin hij werkt. Hij haalt zijn onderwerp uit alle dagelijkse dingen o.a. krantenfoto’s, verpakkingspapier, gebruiksmateriaal, plastic kammen, gipsverband, billboards langs de snelweg etc. Wat dan zo knap is, is dat Verhoef die vormen niet terug brengt naar een minimalistische interpretatie van zichzelf zoals zijn voorgangers vaak deden, maar hij geeft die vormen een nieuwe identiteit. Hij transformeert de bestaande vorm tot iets nieuws. Het mooie hiervan is dat het heldere maar ongrijpbare schilderijen worden. Je herkent er iets in, maar wat? De compositie en de toevoeging van andere vormen zorgen er voor dat er een vervreemding ontstaat. Hierdoor creëert hij een geheel eigen wereld waarin we niet meer begrijpen wat we zien, maar wat wel heel vertrouwd aanvoelt.

Volgens Verhoef is het ook niet meer interessant om het schilderij te begrijpen, omdat het uiteindelijk los is komen te staan van de werkelijkheid, van de oorspronkelijke vorm. Natuurlijk kun je het toch vaak terugbrengen naar waar het oorspronkelijk van afgeleid is. Maar, je zult merken dat je het dankzij de schilderijen van Verhoef nooit meer hetzelfde zult zien. Toon Verhoef heeft je wakker geschud en je ogen geopend, zodat je vrijer en met meer openheid naar de wereld om je heen zult kijken.

Toon Verhoef - No Title 2011

Toon Verhoef – No Title, Acryl en olieverf op canvas, 250 x 190 cm, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 27, 2013 door .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: