A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the week #21: Eun Sook Choi – A hall

Af en toe vind je nog wel eens wat op het internet. Als je maar genoeg blogs, websites en online galeries bekijkt dan wordt je zo nu en dan verrast met een in mijn ogen interessante kunstenaar. Ik ben behoorlijk kritisch en je komt niet zomaar door de ballotage heen, dus als ik dan eindelijk iemand gevonden heb die interessant en stevig werk maakt dan kan je er zeker van zijn dat daar uren en uren surfen, searchen en lezen aan vooraf gegaan is.

Een tijdje geleden kwam ik, door veel doorklikken en doorlinken op Saatchi Online, bij de Koreaanse kunstenaar Eun Sook Choi. Haar schilderijen gaan over ruimtes of eigenlijk over de ruimte in of tussen ruimtes zoals deuropeningen, ramen, trapgaten, lege muren, stegen en donkere hoeken. Deze alledaagse ruimtes waarin wij elke dag zitten, doorheen lopen en uitkijken, die ervaren wij nauwelijks. De deuropening waar we elke dag doorheen gaan, het raam waar we elke dag uitkijken of juist de steeg die we nooit nemen.

Wat zijn dit voor ruimtes, zijn het ruimtes of is het niets. Is het alleen maar aanwezig omdat er iets omheen zit of is het juist onderdeel van het geheel. Dit klinkt allemaal abstract en in zekere zin is het dat ook, maar het is denk ik ook metaforisch bedoeld. Het gaat over het ervaren van het alledaagse, de dingen die we voor lief nemen.

Choi probeert je te prikkelen en uit je comfort zone te halen. Ze wil je de ruimte laten ervaren en dan de keuze geven om die te aanvaarden zoals hij is of dat je hem terug brengt naar een kloppend geheel. Die keuze is spannend omdat het gaat over vertrouwdheid en vreemdheid. Aanvaard je deze verandering, deze vreemdheid of aanvaard je de angst voor die verandering en probeer je alles terug te brengen naar het oude.

Eun Sook Choi - A Hall

Eun Sook Choi –  A hall, olieverf op canvas, 45 × 61 cm, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 20, 2013 door .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: