A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the week #15: Thomas Raat – The House Of Fiction

Thomas Raat is een nog jonge kunstenaar (1979) die net de Rijksacademie heeft afgerond.

In het laatste jaar dat hij op de Rijksacademie zat heeft hij een serie schilderijen gemaakt naar aanleiding van covers van een reeks populairwetenschappelijke pocketboeken uit de jaren ’50 en ’60 van de uitgeverij Pelican. Deze covers waren weer geïnspireerd op de toen opkomende abstracte beeldtaal. Er waren toen meerdere uitgevers die abstracte mini kunstwerkjes maakten van hun boek covers.

Dit was mij ook al eerder opgevallen, de geweldige composities maar vooral de combinaties van de kleuren. Sterke contrasten die een soort hypnotiserende kracht bezitten. De afbeelding vatte altijd precies de inhoud van het boekje samen.

Ik vind het dan ook ontzettend gaaf dat Thomas Raat hier dan echte schilderijen van heeft gemaakt en ben ook ergens wel jaloers dat ik dit zelf niet bedacht heb. Hij stripte de covers van alle tekst totdat hij de pure afbeelding overhield en deze schilderde hij op grote formaten MDF.

Nu kan je natuurlijk zeggen dat dat makkelijk gevonden is en dat hij zelf het schilderij niet meer hoeft te bedenken en dat is natuurlijk ook deels waar, maar Thomas Raat moet gedacht hebben “deze covers vragen het om geschilderd te worden, ik hoef hier misschien niet veel aan toe te voegen maar waarom zou ik ook. Waarom zou ik iets zelf verzinnen als deze geweldige afbeeldingen hier liggen en wachten om geschilderd te worden”.

Het hele idee dat hij deze op papier gedrukte door computer gemaakte afbeeldingen tot schilderij transformeert, maakt het al iets wat van hem zelf is. Het is hem ook niet te doen om met de eer te strijken, hij wilde dit gewoon schilderen omdat zijn schildershart hem daar toe dwong. Zijn liefde voor de abstractie en de schilderkunst straalt daarom ook van de doeken af en dat is iets wat alleen hij, als maker, daar aan kon toevoegen. Deze kleine op papier gedrukte plaatjes zijn schilderijen geworden, met vernieuwde energie en bestaansrecht.

 

Thomas Raat - The-House-of-Fiction

Thomas Raat – The House of Fiction, olieverf op MDF, 175 x 115 cm, 2012

2 reacties op “Artwork of the week #15: Thomas Raat – The House Of Fiction

  1. Louise
    oktober 10, 2013

    Zijn schilderijen doen me denken, aan de werken van begin 20ste eeuwse Nederlandse kunstbeweging, DE STIJL, van o.a.Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Vilmos Huszár.
    Een radicale verandering van kunst maken.

    Louise.

    • Peter
      oktober 10, 2013

      Inderdaad is het een navolging, dit abstract.
      Door zijn kleurgebruik worden de lijnen een spel van vele perspectieven…hoe langer je kijkt, hoe meer er verandert in de voorstelling.
      Tamelijk minimalistisch met een rijk effect…interessant en spannend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op oktober 9, 2013 door .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: