A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the week #9: Thomas Nozkowski – Untitled (9-15)

Thomas Nozkowski is een Amerikaanse kunstenaar die al sinds de jaren ’80 hoort bij de Crème de la Crème van de abstracte schilderkunst. Al in 1979 kocht het Museum of Modern Art in New York een schilderij van hem voor in de vaste collectie. Vanaf dat moment stijgt zijn bekendheid. Tot op de dag van vandaag hangt en heeft hij gehangen in meer dan 300 musea en galeries wereldwijd.

Zijn werk doet ook me aan Raoul de Keyser denken die ook een soort zelfde abstracte beeldtaal heeft. Waar de Keyser vaak nog een fractie van de werkelijkheid overlaat, laat Nozkowski dat weg en probeert hij puur het gevoel van een bepaald moment vast te leggen in beeld. Zijn schilderijen komen heel speels over en zijn erg direct met vaste vormen en veel kleur, kleuren die de sfeer bepalen, een gevoel oproepen.

 De manier van schilderen, hoe hij het schilderij opbouwt vind ik enorm interessant. Hij denkt terug naar het moment waar hij een schilderij over wil maken en probeert zich kleuren en vormen te herinneren. Deze kleuren en vormen zet hij dan op het doek, door dit steeds aan te passen en opnieuw op te bouwen, haalt hij langzaam het gevoel naar boven naar waar hij opzoek was. Hij maakt vormen kleiner of schraapt ze helemaal weg, hij voegt kleuren toe die de al aangebrachte kleuren versterken en zo gaat hij door totdat alles bij elkaar komt en klopt. Het is zoals Charles Eames altijd zei “eventually, everything connects”.

 De sporen die deze manier van werken achter laat die blijven voor een deel zichtbaar op het doek, waardoor je kan zien hoe iets tot stand gekomen is. Maar doordat er veel veranderd en over elkaar heen gezet is blijft het toch grotendeels een mysterie. Het is heel mooi om te zien dat de arbeid die nodig is om het schilderij te maken en het beeld wat je uiteindelijk ziet met elkaar gaan samenwerken. Dit alles tezamen geeft een bepaald gevoel en een associatief verlangen om het schilderij te begrijpen en eigen te maken. Het knappe van Thomas Nozkowsi is dat het schilderijen zijn die heel dicht bij hem staan maar die door anderen benadert kunnen worden alsof de herinneringen van hun zelf zijn.

Thomas Nozkowski - Untitled (9-15), 2012, 55,9 x 71,1 cm

Thomas Nozkowski – Untitled (9-15), 55,9 x 71,1 cm, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op augustus 21, 2013 door .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: