A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the week #7: David Hockney – Bigger Trees Nearer Warter

Deze week een schilderij van David Hockney, één van de bekendste namen uit de moderne schilderkunst en hij leeft ook nog. Hij is nu 76 jaar en schildert nog elke dag.

Mijn liefde voor Hockney begon echter niet met zijn vroegere werk, schilderijen die hij maakte in California, maar bij mij begon het pas toen ik de documentaire “David Hockney, a Bigger Picture” zag. Hij was weer terug naar Engeland verhuist, hij miste het landelijke landschap met de grote seizoens veranderingen. Dit wilde hij gaan schilderen.

Waar hij in zijn vroegere carrière vanuit fotografie werkte wilde hij nu weer “en plain air” werken midden in het landschap zelf. Hij begon eerst met waterverf schilderijen, maar hij kreeg er steeds meer zin in en zijn ambities werden groter, waarmee ook zijn schilderijen. Hij ging schilderijen maken die bestonden uit meerdere canvassen (zie de foto in de andere post). Het werden soms schilderijen met meer dan 15 aparte canvassen. Door middel van het werk steeds te fotograferen na elke schilderssessie en het op de computer te bewerken kan hij op deze schaal zijn schilderijen maken. Zijn grootste schilderij “Bigger Trees Near Warter” uit 2007 bestaat uit 50 individuele canvassen en is 4.6 bij 12 meter groot. Deze hangt in de Royal Academy of Arts in Londen.

Wat mijn bewondering zo groot maakt is dat deze man op zijn leeftijd het niet schuwt om zulke grote projecten op te zetten. Als je ooit de documentaire gaat kijken dan valt je op hoe gedreven deze man werkt, hoe het landschap en het schilderen in zijn bloed zit. Dit schilderij wat ik uitgekozen heb is misschien niet mijn favoriet maar deze laat wel zien hoe monumentaal zijn werk is. Hoe krachtig hij bomen neerzet in een geweldige kleursensatie. Het heeft ook bijna iets fotografisch, de verstildheid van het moment. David Hockney grijpt dat moment en laat het niet meer los. Je voelt de liefde en ontzag die hij heeft voor dat landschap, het landschap dat van hem is, dat landschap wat zo onlosmakelijk met hem verbonden is, het landschap dat hij langzaam zelf is geworden.

 David Hockney – Bigger Trees Nearer Warter, 275 x 365 cm, 2007
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op augustus 8, 2013 door en getagd als , , , , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: