A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the Week #5: Callum Innes – Exposed Painting Green Lake (24-07-2013)

Deze week is het een werk van Callum Innes, een schilder uit Engeland. Ik zag zijn werk voor het eerst een paar maanden geleden bij Museum De Pont in Tilburg. Ze hadden dit schilderij pas aangekocht en het hangt om de hoek van het grote Toon Verhoef schilderij.

Innes zijn werk is heel integer en erg abstract. Zijn waterverf tekeningen zijn veel minimaler dan zijn schilderijen. Hij zet twee kleuren op papier over elkaar heen totdat er een een nieuwe kleur ontstaat. Dat klinkt simpel en dat is het in zekere zin ook zo, maar de kleuren zijn zorgvuldig uitgekozen en de manier hoe deze kleuren over elkaar vallen komt heel nauw, als je goed kijkt zie je aan de randen vaak iets spannends gebeuren waar de twee kleuren samen komen, elkaar overlappen of elkaar juist niet overlappen.In zijn schilderijen speelt compositie een grotere rol, de plaatsing van de kleur vlakken en welke kleuren er naast, op en over elkaar moeten komen.

In dit schilderij zijn het drie groene vlakken die op verschillende manieren geschilderd zijn. Het mooie vind ik in dit werk en in veel van zijn schilderijen dat het allemaal net niet perfect is het wringt en het schuurt. Een vlak waar de lijn niet helemaal recht is en waarbij het lijkt dat de verf het vlak uitloopt. Een vlak waarin de verf zo nat is geweest dat het het kader overstroomt. Je merkt dat door deze manier van werken Callum Innes je wil laten zien dat het maken van het schilderij belangrijk is voor hem. De spanning en sensatie tijdens het maken en bedenken van het schilderij is ook meteen het onderwerp van zijn werk.

Callum Innes – Exposed Painting Green Lake, 180×175 cm, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juli 31, 2013 door en getagd als , , , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: