A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the Week #4: Hans Vandekerckhove – Haunts of Ancient Peace (17-07-2013)

Hans Vandekerckhove zijn schilderijen doen me vaak denken aan het vroegere werk en mischien zelfs ook wel aan het nieuwere landschappelijke werk van David Hockney.
Vandekerckhove schilderd meestal landschappen en jaren ’50 vila’s met zwembaden met daar in een “wandering soul” een persoon (vaak zichzelf denk ik) die doolt door dat landschap. Vaak kijken deze personen naar iets wat buiten het canvas valt.

Het heeft wel wat weg van schilderijen uit de Romantische periode zoals David Friedrich zijn schilderij “Der Wanderer über dem Nebelmeer”. Maar toch voelen de schilderijen van Vanderkerckhove modern aan, als moderne sprookjes.

Dit schilderij is daar een goed voorbeeld van. Deze man aleen in het bos, kijkend in een grote put. Wat doet die put daar en wat doet de man zo aandachtig kijken in die put, wat ziet hij daar? Vragen die we zelf proberen in te vullen, maar waar we eigenlijk geen antwoord op krijgen.

Dat maakt het werk van Vanderkerckhove zo goed, het zijn dromerige schilderijen waar je jezelf in kunt verliezen maar het zijn tegelijk schilderijen die je een unheimlich gevoel geven omdat je nooit weet wat er buiten dat schilderij te zien is en het je achter laat met vragen.

Hans Vandekerckhove – Haunts of Ancient Peace, 200×160, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juli 31, 2013 door en getagd als , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: