A Piece of Artwork

Elke week post ik hier één werk van een kunstenaar die mij inspireert en uitdaagt om zelf te schilderen.

Artwork of the Week #3: Paul Cézanne – De Mont Sainte-Victoire (10-07-2013)

De artwork of the week van deze week is van Paul Cézanne, in mijn ogen de vader van de moderne kunst. Hij is van grote invloed geweest op grote mannen zoals Picasso, van Gogh en later Mondriaan en vandaag de dag is hij nog steeds een grote inspiratie voor hedendaagse kunstenaars (zoals ikzelf).

Dit is één van de eerste werken die ik gezien heb van Paul Cézanne, maar het is één van zijn laatste schilderijen. Hij was hier 66 jaar en stierf amper een jaar later aan een longontsteking. Hij werd gevangen in een storm toen hij aan het schilderen was op deze zelfde berg. Hij werkte nog ongeveer twee uur door in de stormende regen toen hij besloot om terug te gaan, halverwege stortte hij in elkaar. Hij werd gevonden en naar huis gebracht maar was volledig onderkoeld. De volgende dag wilde hij weer aan het werk gaan maar toen hij bezig was raakte hij buiten bewustzijn. Hij werd naar bed gebracht en heeft die nooit meer verlaten, hij stierf een paar dagen later.

Met het verhaal van Cézanne’s dood in mijn achterhoofd, lijkt hij hier de storm al te hebben geschilderd, die hem een jaar later zou vellen. De lucht die als een donker blok naar voren komt over het landschap lijkt een dreigende storm, toch zie je nog wat zonnestralen doorkomen in het midden van het doek waardoor het lijkt dat de kracht in het doek weerstand bied aan dit naderende onheil.

Paul Cézanne – De Mont Sainte-Victoire ca. 1905

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juli 31, 2013 door en getagd als , , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 2 andere abonnees
%d bloggers liken dit: